All About Etel Yoga
Çok ufak yaşlarımdan beri ‘’Ben, ben olayım’’ diye dua ederdim; o zamanlar bunun ne anlama geldiğini bilmezdim ama şüphesiz içim bilirdi ve benim en büyük özlemimdi… Yoganın tariflerinden biri de kişinin kendi özüne yaptığı yolculuktur.
Bedenle çalışmaya ilk başladığımda 30’lu yaşlardaydım. Düzenli spor yapıp koşmaya başladım ilk zamanlar. Yoga hayatıma 2003 yılında girdi. 2006 yılında ise Zeynep Aksoy’un verdiği ilk eğitmenlik eğitimine katılarak eğitmenliğe başladım. Aynı dönemde Thomas ve Amana Krishnananda’nın “Sevmeyi Öğrenme” atölye çalışmalarına katıldım. “İçimdeki çocuk” ile ilk defa tanışmış oldum. O çocuğu daha iyi tanıyabilmek için çocuklarla zaman geçirmek istediğimi farkettim. Böylelikle çocuk ve ergen yogası konusunda uzmanlaşma kararı aldım. O zamanlar Türkiye’de henüz bu tarz eğitimler olmadığı için birkaç kez Londra’ya gittim. Öncelikle Yoga Bugs çocuk yogası ve Yogad’up ergen yogası eğitimlerini aldım. 2008 yılında Sonia Sumar’ın öğrencisi olan Jo Manuel’den (Yoga for special needs) özel ihtiyaçları olan (Otizm, Down sendromu, Serebral palsi, Dikkat eksikliği ve hiperaktivite, Öğrenme zorlukları, Duygusal davranış bozukluğu gibi) çocuklar ve ergenlerle çalışmak üzere eğitim aldım. Bu eğitime giderken neden gittiğimi bilmiyordum; ancak oradaki bir hafta hayatımdaki dönüm noktalarından biri oldu. Görüntünün, engelin ötesine geçip kalpten kalbe bağlanmanın nasıl bir ruhsal doyum olduğunu gördüm. Her birimizin içinde özel ihtiyaçları olan küçük bir çocuk olduğunu keşfettim.
2009 yılında Jo Manuel’den çocuk ve ergen yogası eğitimini tekrar aldım. Sonra sırasıyla Birthlight Anne ve bebek yogası, Uma Dinsmore Tuli Hamilelik yogası eğitimlerini tamamladım. Bu süreç içinde Reiki, enerji çalışmaları, NLP, Tai-chi, 5 rythmes, latin dansları, pilates gibi farklı çalışmalar da yaptım.
İstanbul Tıp Fakültesi Çapa Hastanesi’nde kanserli çocuklarla , Down kafe’de gençlerle, Burgazada yaz tatil evinde kalan çocuklarla ve senelerce İzev’deki gençlerle gönüllü yoga çalışmaları yaptım. Notre Dame De Sion Lisesi’nde gençlerle 10 seneye yakın yoga dersleri yaptık.
Senelerce çok düzenli devam ettiğim ashtanga pratiğime son iki senedir geriye eğilmelerin yoğun olduğu akışlar da ilave ederek daha akıcı bir hale getirdim. Günlük pratiğim benim tutkum, sığınağım, ritüelim oldu.
David Swenson, Tias Little, Sarah Powers, Chris Chavez, Mark Kan, Hart Lazer ‘dan eğitmenlik eğitimleri aldım. Godfrey Devereux, Richard Freeman, Chuck Miller, David Garrigues, Maty Ezraty gibi çok değerli öğretmenlerle çalıştım. Maty; yoga hayatıma yön veren bir yıldız gibi oldu benim için, sevgiyle anıyorum.
Yoganın yanı sıra Ürün Kurtiç ile Ayurvedik beslenme ve yaşam anlayışı; Svagito Liebermeister ile Aile dizimi atölye çalışması 1.ci bölüm; Hanna Nita Scherler ile Gestalt bakış açısına giriş eğitimlerini tamamladım.
2018 yılından beri Yoga eğitmenlerine, Özel eğitim öğretmenlerine ve Fizyoterapi öğrencilerine “Özel ihtiyaçları olan çocuklarla yoga” eğitimi veriyorum.
2019 yılında Dr. Gabor Mate’nin geliştirmiş olduğu; görüntümüz altında yatanı açığa çıkarmaya yönelik bir terapötik yaklaşım olan bir senelik “Compassionate Inquiry” eğitimini aldım. Mentorluk eğitimine devam edip 6 ay boyunca değişik mentorlarla çalıştım .
Sertifikalı ''Compassionate İnquiry uygulayıcısı'' olarak çalışmaktayım. Seneler önce daha spiritüel bakış açısıyla çıktığım yolculuğum şimdi çok daha farklı boyutlara geldi. Kişinin özgürleşebilmesinin kendini tanımasıyla mümkün olabileceğini anladım.
Travma konusu ve Bessel Van Der Kolk, Peter Levine, Stephen Porges gibi bilim adamlarının travmaya yaklaşımı son zamanlarda en büyük ilgi kaynağım oldu. Bessel Van Der Kolk'tan 1 senelik ''Traumatic Stress Studies Certificate'' eğitimini aldım. Frances Booth'tan ''İntegrative Somatic Parts Work '' eğitimini aldım. Son olarak Deb Dana'dan Polyvagal informed training alarak Sinir sistemi duyarlı çalışmaya başladım. Her şeyin bedende kayıtlı olduğunu; bedendeki hislere ve duygulara şefkatle yer vermenin kişiyi şifalandırdığını ve şifalanmanın herkes için mümkün olduğunu öğrendim. Bedenle bağlantıya geçmek, bedeni işitmek, bedeni güvende hissetmek, bedenle arkadaş olmak, şefkatle ve merakla kendine varmak, farkındalıkla ve yargısızca yol almak kişinin kendini sahiplenmesini sağlıyor. Yoga bu şifalanmaya hizmet ediyor, travma tedavisinde ve kronik rahatsızlıklarda kesinlikle öneriliyor.
Amacım:
Her şeyi bir arada tutmak ve yolunda gitmesini sağlamak için çok emek harcayan ve kendi ihtiyaçlarını yok sayan kadınlara; kendi içlerinde alan açabilmeleri, kendileriyle bağ kurabilmeleri, kendi güçleriyle temas edebilmeleri ve kendilerine varabilmeleri yolculuğunda Yoga ve Compassionate Inquiry tekniklerini kullanarak refakat etmek.
Ergenlere ulaşıp hayat yolculuğunda daha kolay sörf yapmalarını sağlayabilecek araçlar verebilmek.
Travmaları şifalandırabilmek için CI tekniğinin yanı sıra somatik çalışmaları , polyvagal Teorisini, yogayı, nefes ve öz düzenleme tekniklerini kullanmak.
Senelerden beri farkındalık, nefes, beden farkındalığı, öz düzenleme, kendini tanıma gibi konularla ilgili öğrendiklerimi, birikimlerimi paylaşıp öğretmek…